De Eerste Stap

Je hebt misschien wat meer gelezen over Zero Waste en denkt: dat zou ik wel eens willen proberen! Of misschien ben je nog niet helemaal overtuigd en wil je wel eens zien of het echt kan werken of niet. Allereerst: je kunt niet door één actie te ondernemen ondervinden of het je iets brengt. Overgaan op een Zero Waste lifestyle kost tijd. Het bevat meerdere, vaak kleine stapjes om een wezenlijke verandering tot stand te brengen. Wel is de eerste stap vaak een duidelijke: kijken wat voor afval je nu eigenlijk produceert.

Je leest het goed, je gaat kijken wat voor afval je nu eigenlijk maakt. Wat gooi je nu eigenlijk allemaal weg in een dag, week of zelfs maand? Hier kom je op een hele simpele manier achter, namelijk door gewoon in je afvalbak te kijken! Je afvalzak bevat vaak dingen als plastic, etensresten, zaken die niet naar de recycling gaan en/of spulletjes die kapot zijn gegaan en hun bedoelde dienst niet meer kunnen verlenen aan jou als eigenaar. Als je begrijpt wat je aan afval produceert, kun je inzicht krijgen in wat je anders kunt doen.

Eerste oplossingen.
Verdeel je afval onder in categorieën. Een voorbeeld: Plastic, etensresten, papieren servetjes en wattenschijfjes. Dit is even een heel willekeurig voorbeeld, in de loop van deze site zullen we proberen elk ‘afvalprobleem’ aan de kaak te stellen. Dit is puur ter opstart van je proces!

Nu gaan we kijken wat we met elke categorie kunnen doen, om te voorkomen dat het afval wordt.
– Plastic: Plastic is een fikse afvalmaker. Plastic is maar één keer te recyclen, dus zelfs als er op je flesje of ander product staat ‘is te recyclen’, dan zal het gerecycled worden naar materiaal wat niet meer gerecycled kan worden. Dit is dus geen kringloop, zoals bij glas: dat kun je meermalen recyclen en zal na het proces weer glas worden wat je wederom kunt recyclen. Bij plastic is ‘recyclen’ helaas het enkel kort uitstellen van het worden van afval. Daarom is het belangrijk te kijken of je zaken van plastic zo veel mogelijk kunt vervangen door organisch of wèl recyclebaar materiaal. Over dit vervangen zullen we het in de toekomst nog veel gaan hebben.
– Etensresten kun je composteren. Dit betekend letterlijk; laten rotten. Hierbij wordt biologisch afval door bacteriën omgezet in bruikbare aarde. Hierdoor zal dit deel van je afval als vanzelf weer bruikbaar worden voor de natuur zelf zonder deze te schaden. Zero Waste! Composteren kun je voornamelijk in groene kliko’s of gezamenlijke groenbakken in een straat. Woon je niet aan een straat met eigen groenbak of in een huis met eigen kliko? Je kunt je compostdelen bewaren in een bak in de vriezer of, zoals wij zelf doen, in een grote wekpot op het aanrecht. Je kunt deze wekelijks legen op een daarvoor bestemde plaats die wel bereikbaar voor je is.
– Papieren servetjes: Deze zijn makkelijk te vervangen door herbruikbare katoenen servetjes! Ook leuk om zelf te maken op een naaimachine. Deze kun je wassen na gebruik en dus hergebruiken. Gebruik je veel papieren servetjes onderweg? Zorg dan dat je altijd een servet of zakdoek in je tas hebt zitten voor de hoogste servetten-nood!
– Wattenschijfjes. Het verbaasde je zeker niet dat er voor papieren servetjes een herbruikbaar alternatief was. Zo zal het je misschien wel verbazen voor hoeveel producten die wij gebruiken er eigenlijk een herbruikbare dubbelganger is. Zo ook voor wattenschijfjes. Op de site van Bag-Again zijn vervangende make-up pads te krijgen, die precies hetzelfde werken als je gebruikelijke wattenschijfjes. Dit zijn ronde schijfjes van biologisch katoen, in Nederland gemaakt. Ook goed voor je ecologische voetafdruk dus!

                      

Wat zit er in jouw afvalbak? Als je weet wat er in zit, kun je op zoek naar de oplossingen die bij jou passen. De kans is echter groot dat je niet direct een oplossing hebt voor èlke categorie in je bak, maar dat is zeker geen probleem. Laat je niet uit het veld slaan. Het gaat hier namelijk om het nemen van een éérste stap. Eis niet te veel van jezelf! Wees trots op het afval dat je tijdens dit startschot kunt elimineren, de rest komt met de tijd. Daarnaast gaat het om een mindset, een bewustzijn. Als je je afval op een andere manier kunt gaan bekijken, heb je de grootste sprong al gemaakt. Zie het als iets wat je kunt verminderen en wat je aan het leren bent.

Hierbij hebben we ter voorbeeld een persoonlijke vuilnisbelt ontleed. Tijd voor jou om aan de slag te gaan! Neem een kijkje in die bak en begrijp waar je afval vandaan komt. Alleen dán kun je ervoor gaan zorgen dat je deze planeet-verstikkende cirkel doorbreekt. Stop die slechte gewoonte!

Jij kunt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *