Onderweg

We weten inmiddels dat je afval produceert in je huishouden en dat consumeren een grote veroorzaker is van het maken van afval. Maar consumeren betreft niet alleen je boodschappen doen en spullen kopen voor in huis. Onderweg laten mensen vaak ook een spoor van afval achter.

‘Het Comfort’ van de Wegwerpmaatschappij
Een wegwerpmaatschappij betreft een samenleving die steeds meer en meer producten produceert die bedoeld zijn om maar tijdelijk of zelfs eenmalig te gebruiken en erna weg te gooien. Op een enkel gebruik na dus, betreft het haast het direct produceren van afval. Producten worden niet onderhouden, gemaakt als zij stuk zijn of opgeborgen voor hergebruik. In ruil daarvoor krijgen wij ‘het comfort’ van iets wat we nodig hebben niet bij te hebben, maar onderweg op te pikken en direct erna aan de kant te gooien. Hierbij wordt er niet gesproken over wat erna met een product moet gebeuren of wat voor effect deze levensstijl heeft op onze aarde. Je zou dus haast kunnen spreken over een illusie van comfort, want het is slechts een tijdelijk gemak met een groot gevolg; De aarde raakt vol met afval en onze natuurlijke bronnen worden vervuild. Dieren sterven en we verpesten onze eigen voedselbronnen.

Zeg nou zelf, is hier echt sprake van ‘comfort’?

          

In plaats van deze wegwerpmaatschappij ons te laten voorzien in wat wij nodig hebben, thuis en onderweg, kunnen we dat nog steeds zelf. We vergeten het tegenwoordig haast, maar jij kunt zelf alles verzorgen wat je nodig hebt. Ècht. Er word enkel veel aandacht besteed aan het ons laten geloven van het tegendeel, zodat we deel blijven van de leefstijl die anderen veel geld en macht verschaft. Is dit wat we willen?

Herinner jezelf er vandaag nog aan: jij kan jezelf onderhouden! Daar heb je echt helemaal niemand voor nodig. En zeker niet onderweg.

Jezelf voorzien
Onderweg koop je misschien een kopje koffie of thee om te drinken tijden je reis. Lekker warm, een gevoel van rust tussen de drukte van overstappen en op tijd moeten komen. Dit kopje koffie of thee komt vaak in een papieren of plastic beker, voorziet alleen jou van een drankje en gooi je erna in de afvalbakken, die onderweg overal te vinden zijn. Wat aan dit scenario niet opvalt, is dat je de ervaring van dit tussendoortje net zo goed kan beleven zonder dat bekertje in de afvalbak te laten belanden. Anders dan dat iedereen dit op dit moment blijkt te doen en de reden dat onze aarde een overvloed aan deze bekertjes en ander wegwerpafval ervaart.

De oplossing kan niet simpeler: een eigen beker in je tas! Vaak heb je al een tas bij, dus de plaats voor deze toevoeging is er al. Je hoeft er alleen nog maar aan te denken bij je vertrek. Vaak hoef je de beker niet eens vol (lees: zwaar) mee te nemen: bij meerdere koffie en thee-stands krijg je namelijk zelfs korting als je zelf een beker aanbied die zij voor je kunnen vullen.
Stel dat je elke dag onderweg zo’n lekker kopje koffie of thee neemt, dus elke dag een beker weg gooide, dan is dat al zeven bekers minder per week. Enkel door jouw simpele toevoeging! Dat zijn 365 bekers per jaar! Ga maar eens na hoe groot het verschil is wat jij maakt, enkel door jezelf voor te bereiden op je reis.

Vorige week hebben we in ‘Anders kijken naar kopen’ het al gehad over zelf meegebrachte, milieuvriendelijke verpakkingen. Hier lieten we voornamelijk verpakkingen zien voor de grote boodschappen. Deze manier van denken kun je echter ook prima toepassen op alle dingen die jij wilt gebruiken als je onderweg bent.

Zo hebben wij naast de behoefte aan een drankje, vaak ook behoefte aan een lekkere snack. Eerst was dat dus een product in wegwerpverpakking en hadden we enkel de keuze tussen de snacks die een winkeltje onderweg aanbood. Want dat brengt Zero-Waste living je ook: meer keuze in wat je wilt gebruiken en/of consumeren. Nu kiezen we aan het begin van de week, tijdens onze boodschappen, tussen alles wat de aanbieders die wij bezoeken te bieden hebben! Producten die vaak niet zo’n slechte verpakking hebben (milieuvriendelijker) als de dingen die je onderweg koopt, maar vaak ook gezonder en beter voor jezelf. Wij kiezen vaak voor fruit, zoals een banaan of appel en nemen hiervoor dan simpelweg een klein tupperware bakje mee in onze tas. Die komen in hun eigen milieuvriendelijke verpakking en met het bakje kunnen we de schil/het klokhuis weer mee naar huis nemen, om daar op de composthoop te gaan.
Zero Waste!

Een manier van denken
Wat we hier eigenlijk aangeven is niet zozeer specifiek wat je moet meenemen om welk wegwerpproduct te vervangen, maar een manier van denken. Een manier van kijken naar hoe je leeft en wat voor afval je achterlaat tijdens je reizen of elke andere vorm van onderweg zijn. Kijk eens onderweg waar je behoefte aan hebt en hoe je aan deze dingen komt. Maak je gebruik van wegwerpproducten? Bedenk je hoe je deze zou kunnen vervangen. Of vervang de andere producten die je vaak koopt, maar eigenlijk al wel in je bezit hebt.

Als je bijvoorbeeld graag leest, koop dan niet èlke reis een nieuw tijdschrift. Neem eens een boekje mee, of dat tijdschrift wat je al hebt liggen en simpelweg nog niet uit hebt. Of als je vaak ergens een servetje op pikt om wat af te vegen of je neus te snuiten, zorg dan dat je bij vertrek een linnen doekje inpakt. Wij kopen graag zeepjes in winkeltjes die we onderweg spontaan tegenkomen. In plaats van deze in plastic te laten verpakken, hebben wij altijd een blikje op zak. Hop! Het zeepje gaat verpakkingloos mee naar huis.

Wat zijn jouw gewoonten onderweg? Bekijk ze eens en zie waar je nog verbetering kan aanbrengen.

Bedenk je goed: je hebt niemand nodig om jou te voorzien van wat je nodig hebt! Vaak heb je alles al in je bezit. Je hoeft het enkel nog maar mee te nemen, onderweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *