Haastige Spoed is Zelden Goed

Je hebt je een tijdje georiënteerd en weet het nu zeker: jij wil je meer wijden aan een leven met zo min mogelijk afval. Op deze manier ga jij je steentje bijdragen en minder negatieve invloed uitoefenen op onze planeet. Je wilt zuinig zijn op onze aarde en dat is dan ook wat je gaat doen!

‘Alléén maar voordelen!’
Als je je wat meer hebt verdiept in Zero-Waste Living, dan ben je vast wel wat dingen tegen gekomen van Bea Johnson (Zero Waste Home) en Lauren Singer (The Simply Co.). Deze twee dames hebben allebei een duidelijk aandeel in het opkomen van de Zero Waste Movement. Bea Johnson leeft al sinds 2008 met haar hele gezin – man, twee kinderen en een hond! – Zero Waste en deelt haar bevindingen op haar blog. Ze heeft er tevens een boek over geschreven, wat inmiddels al in verschillende talen is vertaald. Lauren Singer is een starter in Brooklyn, New York, waar zij haar leven zo heeft ingericht dat ze al ruim vier jaar geen afval meer produceert. Ze maakt veel van haar verzorgingsproducten zelf en  heeft zelfs een bedrijf opgericht vanwaar ze Zero Waste schoonmaakproducten verkoopt. Beide dames geven regelmatig lezingen en zogenoemde ‘talks’ over hun leefstijl en stimuleren op deze wijze de groei van Zero Waste Lifestyles. In deze preken claimen zij dat Zero Waste Living ‘geen enkele moeite’ was en dat de verandering ‘enkel voordelen heeft’.

Alle verandering is moeilijk
Iets wat deze powervrouwen in onze opinie vergeten zijn toe te voegen aan hun verhaal, is dat alle verandering echter moeilijk is of lastig kan zijn. Als je lievelingsgerecht verpakt is in materiaal wat je niet kunt recyclen en je besluit deze daarom niet meer te kopen, dan zul je deze missen. Als je aan het experimenteren bent met een goede vervanging voor wattenstaafjes, maar je gebruikte deze elke dag bij het opmaken voor je de deur uit ging, dan zal je misschien wat meer onzeker zijn over het feit of alles wel goed zit. En als de smaak van je zelf gemaakte, Zero Waste tandpasta niet zo lekker is als je verwacht had, dan zal dit even wennen zijn. Geen grote problemen, maar zeker wel momenten waarop je merkt dat je je in een proces van verandering bevindt. En ook al hoort verandering bij het leven, elke verandering is simpelweg even wennen.


Bron afbeelding:                           www.justbeyou.nl

Restrictie is niet Duurzaam
Een verandering wordt moeilijk op het moment dat je er dingen voor moet opgeven, of als je er jezelf beperkingen voor oplegt. Pas dan is een verandering zwaar en zal het bikkelen worden om het vol te houden. Dit is echter allemaal niet noodzakelijk voor het teweeg brengen van een dergelijke belangrijke stap. Je kunt ook veranderen zonder jezelf te zware doelen op te leggen en zonder jezelf tot het uiterste te pushen. Iets wat we namelijk bij The Friendly Firm aan den lijve hebben ondervonden, is dat restrictie alles behalve duurzaam is.

Hiermee willen we zeggen, dat hoe zwaarder je de verandering voor jezelf maakt, hoe kleiner de kans is dat je de verandering op lange termijn vol zult houden. Je kunt een bepaalde afkeer krijgen van je doel omdat deze simpelweg niet leuk is om te behalen, of het moeten volhouden word een grotere last dan dat de voordelen zichtbaar zijn. Dit alles heeft vaak (bijna altijd zelfs) te maken met de tijd die je neemt om te veranderen. Voelt iets als een last? Dan is de kans groot dat je jezelf niet genoeg tijd gunt.


Bron afbeelding:                            www.vankennisnaarkansen.nl

Zit je lievelingsgerecht dus in een niet recyclebare verpakking? Neem eerst de tijd om een nieuw lievelingsgerecht te vinden die wèl Zero Waste-verantwoord is, voordat je je lievelingsmaaltje opgeeft. Of als je een alternatief zoekt voor wegwerp-wattenstaafjes, zorg dan dat je je vertrouwde gereedschap nog wel in huis hebt totdat de vervanger gebruiksklaar is. En af en toe de tandpasta van je partner pakken op dagen dat je je niet lekker voelt en niet open staat voor andere smaken, is ook zeker geen drama.

Zie de stappen vooruit
Verandering kost dan wel tijd, maar dat betekend zeker niet dat je niet regelmatig een stap vooruit neemt. Je moet alleen je aandacht wel op deze stappen vooruit laten vallen. Als jij een blaadje laat plastificeren voor op de groenbak, met de boodschap dat er geen plastic in de gezamenlijke buurtbak mag, dan moet je je niet noodzakelijk focussen op het plastic wat jij gebruikt hebt bij deze actie. Natuurlijk is het goed je bewust te zijn van je gebruik, maar in dit geval is het een éénmalige zet waarmee je in de toekomst veel plastic gaat voorkomen door het plaatsen van deze tekst. En als je je schuldig voelt over een bonnetje wat je mee hebt gekregen, voordat je kon aangeven dat je deze niet nodig vond, richt je dan niet op het mislukken van het shoppen zonder bon. Kijk dan naar het feit dat het je opvalt dat je een bon krijgt en dat deze bon niet nodig is bij jouw aankoop. Zie dan dat je visie al dusdanig is aangepast, dat je graag zou willen verzoeken om iets te mogen aanschaffen zonder papierafval. Het gaat je de volgende keer daarom vast wel lukken.

Geef jezelf tijd en ruimte om te veranderen
Als je jezelf vanaf het begin af aan al straft voor elke poging waarbij iets niet gaat zoals je het wil, zul je veel negativiteit opbouwen gekoppeld aan je verandering. Als je jezelf wat tijd en ruimte geeft, kun je jezelf al belonen voor het feit dat je al een poging doet. Daarbij zijn er uiteindelijk ook pogingen die wel lukken. In de loop van de tijd ga je namelijk veel leren en vindt je vanzelf oplossingen die wel voor je werken. Vier dan deze successen! Hierdoor krijgt je verandering een veel positievere lading. Zie je proces als een weg die je aflegt waarop je een hoop dingen aan het leren bent. Vergeet niet: het alleen al wíllen leren, is al een positieve stap. De rest komt dan vanzelf. Daarbij is verandering ook leuk: jij ziet waar verbetering nodig is en bent daar constructief mee bezig. Daar mag je trots op zijn!


Bron afbeelding:                             www.binnenstebuiten-go.nl

Hiervoor is echter wel wat tijd nodig. Neem die tijd dan ook goed. Alleen zo kun je er voor zorgen dat je verandering ook op de lange termijn blijft bestaan. Maak je duurzame veranderingen duurzaam!

”The secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but on building the new”                                     – Socrates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *