Verzorging

Je bent aan het overstappen op Zero Waste en probeert zoveel mogelijk gewoonten om te zetten in een duurzame versie. ‘Good for you’! Hopelijk heb je hierbij wat gehad aan deze blog. Vandaag gaan we je helpen aan een stapje verder. We zijn in ons leven namelijk meer producten gewend dan enkel onze voedselinname, huishouden en kleding, die ons een zogenaamde ‘luxe’ zouden moeten verschaffen.

In de encyclopedie vinden we twee definities van ‘luxe’. De eerste: ‘Wat prettig is, maar niet nodig’. De tweede: ‘Weelde, overvloed’. Veel mensen denken dat als je een Zero Waste lifestyle aanneemt, je jezelf veel beperkingen op moet leggen. Dat je enkel mag hebben wat hoog nodig is en jezelf vooral niet mag verwennen met een extraatje. Het verrast je misschien, maar niets is minder waar! Vandaag duiken we in de wereld van de luxe verzorging, maar zeker nog steeds Zero Waste.

Allereerst: Definieer je eigen ‘Luxe’
Dat we zoveel producten in huis hebben, ook voor onze verzorging, kan ons niet echt kwalijk genomen worden. Overal in onze omgeving worden we bestookt met reclames waarin gezichten zonder oneffenheden en lichamen in de vorm van de perfecte zandloper worden geshowd. Er wordt ons dagelijks in enorme mate aangepraat dat we niet genoeg zijn zoals we zijn: niet mooi genoeg, niet fit genoeg, niet egaal genoeg, niet goed genoeg. Dit alles maakt het moeilijk om ons mooi te voelen in ons eigen lijf. Dit terwijl we allemaal perfect zijn zoals we zijn: zoals jij er uit ziet, hoor je er uit te zien. En daar is niks mis mee!

Al deze hersenspoeling zorgt er voor dat we maar al te graag de producten kopen die ons worden aangeprezen, terwijl we niet eens zeker weten wat ze met onze gezondheid doen. We móeten dat dagcrèmepje van de televisie wel hebben, want o wee als er te vroeg rimpeltjes verschijnen. Raad eens? Zo goed als iedereen krijgt rimpels. Wij willen je hierbij op het hart drukken: je bent goed zoals je bent. Laat je niet gek maken of aanpraten dat je producten ‘nodig’ hebt, als ze niet puur zorgen voor je gezondheid. Alle andere producten die er voor de luxe zijn, zoals schoonheidsproducten, zijn puur aan jou om te bepalen of deze noodzaak zijn in jouw leven.


Bron afbeelding:                          www.huisvanbelle.nl

Deze gedachte is van belang als je er voor kiest om Zero Waste Verzorging wilt gaan toepassen. Vermoei jezelf niet met het zoeken of namaken van producten die je enkel wil hebben omdat iets of iemand je wijsmaakt dat je zonder niet genoeg bent. Die producten zijn er enkel om van te genieten. En dat genieten kan prima Zero Waste. Enkel jouw behoeften zijn de maatstaf!

”Zero Waste Essentials”
In elke categorie van ons leven bestaan ‘Zero Waste Essentials’. Hiermee worden de producten aangegeven die wegwerpmateriaal kunnen vervangen voor een duurzame(re) variant. Tegenwoordig gebruiken we namelijk voor bijna elk product een wegwerpversie. Hierbij is vaak een plastic verpakking betrokken, maar ook belangrijk is dat we vaak niet weten met welke stoffen we te maken krijgen in het gebruik van deze producten, die ons eventueel kunnen schaden. Dit terwijl er zat prettige, net zo makkelijke producten op de markt zijn die minder schade aan de aarde, elkaar en jezelf toebrengen.

Net zo luxe, Zero Waste!

Een voorbeeld van zo’n Zero Waste Essential, is het herbruikbare scheermes. Dit is een compleet metaal, geen plastic product. Eigenlijk is het simpelweg het oorspronkelijke scheermes, voordat de wegwerpmesjes kwamen. Het werkt ook precies hetzelfde. Het enige wat je hoeft te doen, is het losse mesje ín het scheermes vervangen als het bot word. Dit is metaal, dus kan bij het oud ijzer om weer omgesmolten te worden. Het scheermes zelf (het handvat en houder van het scheermesje) blijf je gebruiken.


Bron afbeelding:            Pinterest.com

Maar er zijn meer Zero Waste Essentials. Kijk eens in je eigen badkamer en zie wat je gebruikt. Ga op zoek naar zijn Zero Waste Dubbelganger. Wij weten zeker dat jij die kunt vinden, maken of ontwikkelen.

Waar vindt je die Zero Waste producten?
In Amerika heeft Lauren Singer al haar winkel ‘Package Free‘ (Vertaling: Zonder Verpakking) geopend, waar bijna elk product te krijgen is wat je nodig hebt voor een Zero Waste Lifestyle. Hier in Nederland is het helaas nog wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk! Via internet zijn er een hoop producten te bestellen die tevens Zero Waste worden verzonden. Een voorbeeld hiervan is de internetwinkel Bag-Again. Hier vindt je niet alleen onverpakte zeep en deodorant in recyclebare verpakking, maar ook composteerbare tandenborstels en herbruikbare make-up pads.

Make-up pads? Jazeker, de duurzame vervanger van het wattenschijfje. Je maakt ze eerst vochtig, maar kunt er daarna je vertrouwde crème op gebruiken als je dat nog wilt. Kokos-olie is een Zero Waste variant van make-up remover.

 
Bron afbeeldingen:                 www.bag-again.nl

Op zoek naar andere dingen? Ecosia is een website die net zo werkt als Google, maar zijn winst besteed aan het planten van bomen ter compensatie van de ontbossing van de planeet. Wat het extra leuk maakt, is dat je als gebruiker rechtsboven in een groen cirkeltje kunt zien aan hoeveel geplante bomen jij al hebt bijgedragen. In deze zoekmachine vind je alles wat je nog zoekt voor je Zero Waste Essentials!

Ongezonde chemicaliën en andere onnodige stoffen
Niet alleen de verpakkingen, ook de ingrediënten zijn er bij ons een beetje ‘ingeslopen’. Als consument accepteren we hoe een product is samengesteld en stellen we niet al te veel vragen bij de ingrediënt-namen die we niet kennen of begrijpen. Een onhandig en soms zelfs gevaarlijke gewoonte, want producenten van producten zijn niet eens altijd verplicht om te laten weten wat al deze extra en vaak onnodig toegevoegde stoffen met je kunnen doen.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is fluoride. Fluoride ontstond als een afvalproduct uit de fosfaat-kunstmest industrie wat niet in zee kon worden geloosd. Een oplossing die de industrie hiervoor vond, was het in lage mate in het drinkwater te lozen en er een verkoopproduct van te maken. Dit meldt de wetenschapper Paul Connet – een professor die hier inmiddels maar liefst 12 jaar onderzoek naar gedaan heeft.
Hij geeft aan dat de industrie het gebruik van fluoride wilde propageren als ‘veilig en effectief’, maar dat deze slogan regelrechte onzin is. Harvard University doet al jaren regelmatig onderzoek naar fluoride en heeft aan kunnen tonen dat de stof wel degelijk veel nadelige effecten heeft. Inmiddels geven maar liefst 1100 wetenschappers aan dat het gebruik van fluoride een probleem is, maar het gebruik ervan ligt diep geworteld in onze gewoonte.

En dan hebben we het hier nog maar over een stof die ons voorgeschoteld wordt waarvan we de naam herkennen. Er zijn een hoop stoffen die verstopt zitten in onze verzorgingsproducten, die eigenlijk gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Ironisch, want als je denkt aan ‘verzorging’, dan hebben we het eigenlijk over het onderhouden van deze gezondheid, toch?


Bron afbeelding:               mmsnieuws.blogspot.com

Jij bepaalt! Zowel Verpakking als Inhoud.
Op de site van David Suzuki, een organisatie die door middel van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en beleidsvorming meer duurzaamheid in de wereld willen creeëren, vindt je de ‘Dirty Dozen‘ (Vies/Vervuilend Dozijn). Dit is een lijst van een dozijn aantal stoffen, waar we volgens deze stichting het meest op moeten betreffende onze gezondheid tijdens het gebruik van verzorgingsproducten.

Laten we overstappen van deze tijd van klakkeloze aanname, naar een zelfonderzoekende houding naar onze producten. Wat wil je wel en wat wil je niet tot je nemen? Als je een stof niet kent, stel er jezelf vragen bij. Is deze stof nodig? Welke nadelige effecten moet ik verdragen tegenover de positieve? Wil ik dit? Neem je inname en gebruik in eigen hand. Een voordeel bij het gebruiken van Zero Waste producten, is niet alleen het krijgen van invloed op de verpakking, maar ook op de ingrediënten: want nog een optie om invloed op de verpakkingen èn de ingrediënten van je producten te krijgen, is ze zelf te maken.


Producten zelf maken laat je de controle hebben over èlk ingrediënt wat je er in wil hebben, of juist niet.

Producten zelf maken
Sommige producten komen vaak in een plastic verpakking. Wat je kunt doen als de duurzame variant wat moeilijker verkrijgbaar is, is zelf maken! Je kunt je gemaakte product vervolgens in een zelfgekozen, Zero Waste verpakking opbergen en gebruiken. We zullen een aantal verzorgingsproducten noemen die je zelf kunt maken. En net zo, misschien wel meer, luxe als degene waar we op het moment aan gewend zijn!

Tandpasta
Tandpasta is supermakkelijk om zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt, is kokosolie en Baking Soda. Baking Soda is een natuurlijk zuiveringszout dat bacteriën dood en nare luchtjes voorkomt. Baking Soda kan in tandpasta een hoop positieve effecten met zich meebrengen: Het helpt je lichaam te ontzuren en maakt je tanden witter. Het bekende merk Parodontax gebruikt het ook als ingrediënt, dus als je het een beetje eng vind om te proberen, kun je jezelf geruststellen met het feit dat duizenden mensen dit ingrediënt al jaren veilig gebruiken.

Wij van The Friendly Firm geven toe: het is eventjes wennen. Deze tandpasta schuimt niet (iets wat wij wel gewend zijn) en smaakt ook zeker anders. Voor de geur kun je eventueel een paar druppels biologische pepermuntolie toevoegen, maar de smaak is wat zouter dan je gewend bent. Het reinigt je tanden en tandvlees echter uitstekend en je weet zeker dat je geen stoffen met negatieve effecten binnen krijgt, zoals bijvoorbeeld fluoride.


Zelf gemaakte tandpasta in een herbruikbare container.

Deodorant
Inmiddels zijn er al tientallen recepten voor het zelf maken van deodorant. Wij bij The Friendly Firm vonden dit interessant voor onze Zero Waste principes, maar er zijn ook een hoop mensen die dit doen om meer invloed te hebben op de ingrediënten. Veel voorverpakte deodorants uit supermarkten en drogisten bevatten namelijk aluminium. Een kleine hoeveelheid van deze stof wordt door je nieren uit je lichaam gefilterd, maar een grotere hoeveelheid kan echter opgeslagen worden in je hersenen, botten, spieren, lever, milt en het hart. Een plek waar aluminium niet hoort en zelfs ziektes als Kanker en Alzheimer kan veroorzaken.

Wij bij The Friendly Firm  vinden die van Ela Gale het prettigst. Zij gebruikt simpelweg een oude pritstift verpakking om keer op keer te vullen en voorkomt hierbij de afvalproductie de je maakt bij het kopen van deodorantverpakkingen. De ingrediënten die ze gebruikt komen allemaal in een recyclebare verpakking: Kokosnootolie, Shea Boter, Essentiële olie en Arrowroot Powder komen in een glazen verpakking, Baking Soda komt in karton en Was komt in veel natuurwinkels in verschillende duurzame verpakkingen. Wil je haar recept proberen en gaan gebruiken? Dan verwijzen we je door naar haar filmpje op Youtube, waar ze laat zien hoe ze het maakt.


Bron afbeelding:                       www.fitplein.nl

Body Lotions
Een naam die je misschien al vaker voorbij hebt zien komen in de Zero Waste wereld, is die van Lauren Singer. Alleen in dit artikel kwam al ter sprake dat ze een winkel heeft geopend om alle spullen te vinden die je nodig hebt om Zero Waste te leven. Zo ook heeft Lauren veel recepten om producten zelf te maken, waaronder een Body Butter: de wat dikkere variant van een body lotion. Ze gebruikt de volgende ingrediënten in gelijke hoeveelheid: Shea Boter, Amandel Olie, Kokos Olie, Kokosboter. Als je kokosboter te veel naar chocolade vindt ruiken, kun je naar Laurens zeggen ook Mangoboter inzetten of twee keer zoveel van de Sheaboter gebruiken. Nog een optie is om essentiële olie toe te voegen met je favoriete geur.

Per product geeft zij ook aan welk van de toegevoegde producten je welk positief effect brengen. Op deze manier kun je extra goed zien dat je helemaal geen extra ingrediënten nodig hebt, de butter doet wat andere butters ook doen, al dan niet beter! Zo is Kokos Olie extra vochtinbrengend, Shea boter helpt je bij de aanmaak van collageen: wat ervoor zorgt dat je huid glad en elastisch blijft, Kokos Boter is rijk aan Antioxidanten (helpen beschadigingen aan je huid te neutraliseren of te verminderen) en de Amandel Olie is rijk aan vitamine D en E en helpt tegen beschadiging door de zon. Tot slot is de Body Butter super zacht en kun je de verzorging zelfs voelen, zo heerlijk is het!


De ingrediënten van Lauren Singers deodorant komen in recyclebare verpakking.

Zoek je een recept voor een verzorgingsproduct wat niet in bovenstaand stuk te vinden is? Bea Johnson heeft in haar boek ‘Zero Waste Home’ en op haar gelijknamige site een waslijst aan recepten voor schoonheidsproducten uitgeprobeerd en beschreven.

Heb er lol in!
Misschien wel het belangrijkste: heb lol in het proces van niet-Zero Waste naar Zero Waste. Ook in de categorie verzorging geldt: jezelf beperkingen opleggen is niet duurzaam.

Nog geen fijn recept gevonden voor deo? Gebruik dan gewoon nog eventjes je vertrouwde versie totdat je het kent en kunt toepassen. Ben je nog niet Zero Waste in je badkamer betreffende wegwerpmateriaal? Gebruik tijdelijk gecyclebare versies en zet een recyclebakje in je badkamer. En vooral: probeer je een product wat niet heeft geholpen? Hou het luchtig, lach om jezelf! Je bent aan het leren en dat is al goed genoeg. Alleen zo hou je de energie om het nog een keer te proberen.

Heel veel plezier met je Zero Waste reis door het Land van Verzorging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *