Zero Waste Schoonmaken

Onze keukenkastjes zijn vaak overladen met schoonmaakmiddelen. Dat kan ook niet anders, want voor elke klus hebben we een ander middeltje nodig. Toch? Niets is minder waar! Dit is puur een idee dat bedrijven ons aanpraten, zodat we meer van hun producten kopen.

Daarnaast zitten deze schoonmaakmiddelen vaak vol met gevaarlijke en schadelijke stoffen die zowel je mooie huisje als je gezondheid kunnen schaden. Jaarlijks gebeuren er ontelbare ongelukken met het binnenkrijgen van schoonmaakproducten. Niet heel aantrekkelijk, maar toch is dit vaak de gewoonte van nu. Daar gaan wij bij de Friendly Firm iets aan doen! Daar gaan we.


Bron afbeelding:             www.trosradar.nl
Veel kinderen zijn vaak de dupe als het gaat om het in huis hebben van chemische producten voor de schoonmaak.

Natuurlijke Schoonmaakmiddelen, Zero Waste te verkrijgen
Er zijn een hoop natuurlijke, niet chemische schoonmaakmiddelen die niet alleen universeel zijn voor heel veel klusjes, maar ook nog eens Zero Waste te verkrijgen zijn. Hier wat voorbeelden:

– Azijn is een zuur dat vet oplost. Azijn is in glas te verkrijgen en dus zijn er recycle-mogelijkheden! En dat terwijl Azijn een van de grootste tips is als het gaat om natuurlijk schoonmaken. Schoonmaken met azijn heeft het grote voordeel dat er geen chemicaliën ingezet hoeven te worden bij het poetsen van je paleisje. Je zult echter wel weer moeten póetsen. Logisch denk je, maar bedenk je dat chemicaliën het vuil er haast afbranden. Gebruik je deze chemicaliën niet (‘good for you!’) dan zul je je een beetje in moeten zetten tijden de poetsbeurt. Maar er zijn trucjes die je helpen; zo kun je een vaatdoekje weken in azijn en deze ’s nachts om je kraan heen laten zitten, als je deze goed wilt ontkalken. Ook de ramen kun je prima lappen met behulp van Azijn en kun je het gebruiken als wasverzachter (stinkt niet hoor!). Daarnaast scheelt het enorm veel geld! Een fles natuurlijk schoonmaakazijn is te krijgen voor een halve euro. Dat lees je goed. Een. Halve. Euro.

– Citroen is, net als Azijn, een natuurlijk ontvettingsmiddel. Daarnaast dood het bacteriën, neutraliseert geuren en is fris! Een stukje citroen in de magnetron en deze dan een halve minuut aanzetten doet wonderen. Wij bij de Friendly Firm zijn erg fan van de ‘snij-en-poets techniek’: je snijd een citroen in tweeën en kunt met de halve citroen je hele keuken of badkamer poetsen. Gelijk geen sponsje nodig, de citroen zelf gaat achteraf in het compost. Opgelost!


Bron afbeelding:               www.westwing.nl

– Klaar voor het zwaardere werk? Soda is verkrijgbaar in karton en een geweldige ontstopper. Naast ontstoppen is het ook een handig schuurmiddel voor de wat pittigere klusjes. Ook kun je soda in een teiltje doen en hier kleding in laten weken. Let wel op! Soda is een bijtend middel, dus niet op alle oppervlakten te gebruiken. Het is echter wel zo natuurlijk dat je er zelfs wondjes mee schoon kunt maken. Het is de ideale vervanger voor de gebruikelijke allesreiniger èn schuurmiddel!

Aandachtspuntje: Azijn en Soda heffen elkaars werking op. Deze twee uit elkaar houden, dus.


Bron afbeelding:               www.westwing.nl

Naast het feit dat bakingsoda ook geurtjes laat verdwijnen, kun je ook Tea Tree Olie gebruiken. Deze olie heeft gelijk een anti-bacteriële werking bij bijvoorbeeld meeldauw en schimmels Je kunt de olie zelf gebruiken, maar ook toevoegen aan je gemaakte schoonmaakmiddeltjes als lekker geurtje!


Bron afbeelding:               www.westwing.nl

De Basis
Als je denkt aan zelf schoonmaakmiddelen maken, denk je misschien aan een hoop werk. Dit valt reuze mee! De schoonmaakmiddelen hebben namelijk bijna allemaal dezelfde basisingrediënten. Je hoeft dus maar een aantal basisproducten in huis te hebben om helemaal natuurlijk en Zero Waste te gaan als het op je huishoudelijke schoonmaak aankomt. Hierbij hebben we een basispakket voor je samengesteld waarmee je al je nodige schoonmaakmiddelen zelf kunt maken.

– Natuurlijk Azijn (in glas)
– Baking Soda (in karton)
– Citroen (compost)
– Zeezout (in glas of papieren zak)
– Zeep in blokvorm (zonder verpakking)

Aan de Slag!
Nu heb je de basis in huis als het gaat om Zero Waste schoonmaken. Hieronder zullen we je de samenstellingen beschrijven, zodat je bij elk klusje het beste schoonmaakmiddeltje hebt.

Voor in de keuken: Een citroentje is geweldig bij het gebruiken van de keuken, azijn bij het onderhoud. Wil je echt een schoonmaakmiddel voor in je keuken? Hiervoor verwijzen we je naar de vele leuke en inspirerende filmpjes op Youtube, zoals deze die je het maken van een schoonmaakmiddel helemaal voordoet! Voor het wat heftigere poetsen kun je ook veel recepten uit de badkamer-categorie vissen.

De badkamer. Voor een goed wc schoonmaakmiddel: 1 kop azijn, 1 kop zeezout, 3 theelepels citroenzuur en 1 liter warm water. Werkt top! Heb je een ontstopper nodig? Dan hoef je alleen maar soda op je leiding te strooien en er heet water op te gieten. Bruisen maar! Voor een sterkere werking een kopje azijn toevoegen. Voor een perfect schuurmiddel kun je van bakingsoda en een beetje water een pastaatje maken. Wil je een subtieler schuurmiddeltje? Dan kun je een beetje zeezout oplossen in water. Dit werkt prima bij het schoonmaken van tegeltjes, glas en wastafels.

Kleding is een categorie apart. Voor een fijn wasmiddeltje: 40 gram soda, 40 gram zeep en 2,5 liter water. Je doet simpelweg een halve liter water in de pan, laat de zeep hier in oplossen, doet de soda erbij en als alles samengevoegd is de rest van het water toevoegen. Klaar! Bij dit recept moet je wastrommel wel van roestvrij-staal zijn, want soda kan aluminium aantasten (weet je nog: bijtmiddel!). Ook kun je het recept van Lauren Singer’s The Simply Co nemen.
Als wasverzachter gebruik je verdund schoonmaakazijn. Geen zorgen, ruikt niet en is ook nog goed voor de machine!


Bron afbeelding:              TheSimplyCo.png

Zoals je ziet, Zero Waste schoonmaken is zéker geen ‘rocket-science’. Jij kunt dit! Heb je geen zin om zelf je middeltjes samen te stellen? Dan kun je ze ook Zero Waste kopen. Het gaat hoe dan ook helemaal goed komen.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *