Zero waste Vs. Je omgeving

Je bent helemaal Zero Waste, je omgeving houdt het liever bij het oude. Je respecteert iedereen zoals ze zijn, maar zou het fijn vinden om meer Zero Waste’rs in je omgeving terug te zien.

”Jij zou ook Zero Waste moeten gaan!”
Jij hebt je helemaal gevonden in de nieuwe stroming en gunt iedereen het beste, dus ook de voordelen van een Zero Waste leven. Het liefst schreeuw je van de daken hoe belangrijk het voor de planeet is dat we geen afval meer produceren, maar daarnaast irriteer je je ook aan mensen die dit niet lijken te snappen. Zo moeilijk is het toch niet? Je vind de Movement fantastisch, maar hebt geen succes als het gaat om het verspreiden van het concept. Wat gaat er mis?

Opleggen is nooit het Antwoord
Krijg jij zin om iets te doen wat je radicaal opgedragen wordt? Vast niet. Dat krijgt namelijk niemand als zij ergens toe gedwongen worden. Iemand terecht wijzen als ze het volgens jou op ‘de verkeerde wijze’ doen, heeft dan ook totaal geen zin. Sterker nog: het werkt averechts. De ander krijgt zo alleen nog maar meer behoefte om vast te houden aan het oude. Soms zelfs zonder er erna nog over na te denken. En in dat nadenken zit het hem juist.


Bron afbeelding: www.pinterest.com

Maak nieuwsgierig!
Dat nadenken kun je helpen door informatie te geven, maar enkel als iemand daar om vraagt. Dan staat iemand namelijk open voor die informatie. Als je continu feitjes geeft over zaken waar jij je over verbaast hebt, op momenten dat iemand niet op die feitjes zit te wachten, dan ontneem je iemand de mogelijkheid om zich zelf te verbazen. Je kunt mensen wel nieuwsgierig maken naar jouw levensstijl. Iets wat je hiervoor altijd kunt doen, is het goede voorbeeld geven. Laat zien hoe jij leeft door je niet te schamen tijdens het doen van je Zero Waste boodschappen en kook bijvoorbeeld als je vrienden er al bij zitten, in plaats van voordat ze op bezoek komen. Zo geef je hen de ruimte om te vragen waarom je alles eigenlijk in glazen potjes hebt staan in je keuken.

”Bla bla bla”
Hoe meer je zegt, des te minder luisteren mensen. Alles wat je zegt komt namelijk meerdere keren voorbij en daarbij raken mensen hun interesse kwijt als het steeds over hetzelfde onderwerp gaat. Predik dus minder, maar doe des te meer! Je kunt, nog steeds met mate, de voordelen laten zien die jij hebt gevonden in de Zero Waste Lifestyle: Geld over? Neem iemand mee uit! Gezonder eten? Kook voor iemand Zero Waste! Een opgeruimd huis? Maak het gezellig en nodig iemand uit om mee te genieten van je fijne omgeving.


Bron afbeelding: quotes-pictures.picphotos.net

Inspireer er op los! Met het goede voorbeeld en geloven in jezelf kom je al een heel eind. Als het allemaal maar op een positieve manier en laagdrempelig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *